LEON VERKADE - FILMMAKER

 


Sinds 1992 werk ik als filmeditor bij Postoffice, een postproductiebedrijf in Amsterdam, waar ik veel commercials monteer. Sommige daarvan zijn bijna klassiek geworden, zoals de Melkunie commercial "met yoghurt en KANEEL, rund!" Dit filmpje, met een fantastische (toen nog raggende man) Bob Fosko, heb ik al jaren op mijn showreel staan.
Een van de meest recente, en tevens raarste, dingen die ik gemonteerd hebt is een "docuclip" voor de jazzgroep Talking Cows.

Daarnaast monteer ik voor televisie en film. Met Theo van Gogh heb ik onder andere gewerkt aan de speelfilms INTERVIEW, Visions of Europe en de drama serie MEDEA.
Theo was ook de regisseur van AVRO's interviewprogramma KRACHTSTROOM. Tijdens de vele avonden en nachten in de montage met Theo heb ik veel geleerd van deze geweldige interviewer.

In mei 2005 werd ik door Flip van der Enden en Jan Douwe Kroeske gevraagd om een documentaire te regisseren over Cuby+Blizzards. Het zou een film moeten worden met veel archiefbeelden, waarbij we konden beschikken over veel mooi materiaal (waaronder een nooit eerder getoond interview uit 2001 met Herman Brood!).
Ik was meteen enthousiast.
Nu (maart 2006), 20 draaidagen, 30 interviews, wat montage, mixage en colorgrading later is de film klaar en ben ik (en zijn we allemaal) ongelooflijk trots op de 117 minuten durende Cuby+Blizzards 40.